Visi jaunumi

Oficiālie basketbola noteikumi: kas jauns?

01.10.2024

Dalīties:

2024./2025. gada sezonā stājas spēkā vairākas izmaiņas FIBA oficiālajos basketbola noteikumos. Šoreiz revolucionāru jaunumu nav, grozījumi skar nianses.

Auta iemetiens 4. ceturtdaļas un papildlaika pēdējās 2 minūtēs pēc minūtes pārtraukuma.

Kā zināms, komandas galvenais treneris var izvēlēties atsākt spēli ar iemetienu aizsardzības vai uzbrukuma zonā.

Ja izvēlas atsākt spēli ar iemetienu uzbrukuma zonā pēc zaudēta groza, galvenais treneris var izlemt, kurā laukuma pusē to izdarīt.

Ja izvēlas atsākt spēli ar iemetienu uzbrukuma zonā pēc pārkāpuma vai piezīmes, spēle uzbrukuma zonā jāatsāk tajā pašā laukuma pusē, kas bija norādīta iemetienam aizsardzības zonā.

Iejaukšanās bumbas lidojumā

Situācijās, kad spēlētājs aizskar groza stīpu vai tīkliņu, pārkāpums jāfiksē tikai gadījumos, ja šī darbība izraisa “bumbas nedabisku atsišanos vai virziena maiņu”, tādējādi sekmējot bumbas iekrišanu grozā vai, gluži pretēji, novēršot tās iekrišanu grozā.

Labojamas kļūdas

Noteikumu precizējums paplašina laika posmu, kad spēles laikā iespējama kļūdu labošana. Tas attiecas uz:

* nepamatoti piešķirtiem vai nepiešķirtiem soda metieniem;

* gadījumiem, kad soda metienus izpilda “nepareizais” spēlētājs;

* kļūdaini piešķirtām piezīmēm;

* spēles protokolā nepieskaitītiem vai nepareizi pieskaitītiem punktiem;

* spēles protokolā nepieskaitītām vai nepareizi pieskaitītām piezīmēm;

* spēles protokolā nepierakstītiem vai nepareizi pierakstītiem minūtes pārtraukumiem;

* spēles laika kļūdām, ieskaitot kļūdas, kas saistītas ar pulksteņa darbību vai kļūdām spēles pulksteņa palaišanā vai apstādināšanā, kā arī nepareiza laika iestatīšana uz spēles tablo;

Šīs kļūdas spēles pirmajās 38 minūtēs var labot jebkurā laikā pēc to fiksēšanas. (Piemēram, ja spēles puslaika pārtraukumā vai 3. ceturtdaļas gaitā tiek fiksēts, ka 1. ceturtdaļā soda metienus izpildījis nepareizs spēlētājs, šo soda metienu rezultāts tiek anulēts un metienus jāizpilda “pareizajam” spēlētājam; spēle atsākas no vietas, kur tā tika pārtraukta pirms kļūdas labošanas).

Spēles pamatlaika pēdējās 2 minūtēs un papildlaikā kļūdu var izlabot brīdī, kad tiesneši apstādinājuši spēli, pirms bumba atkal kļūst “dzīva”.

Galvenā trenera izaicinājums

Galvenajam trenerim atļauts atsaukt savu HCC (Galvenā trenera izaicinājuma) pieprasījumus.

Pārkāpums un tēlošana: jauna interpretācija

Tiesnesis vienā spēles epizodē var fiksēt gan pārkāpumu/piezīmi, gan tēlošanu. Tēlošanu var fiksēt gan spēlētājam, kurš izdarīja pārkāpumu, gan spēlētājam, pret kuru tika izdarīts pārkāpums.

Piemēram, spēlētājs B1 izdara pārkāpumu pret A1, cenšoties tikt pie bumbas un iesitot viņam pa roku. A1 atmet atpakaļ galvu, lai gan kontakts bija pa roku.

Tiesnesis fiksē piezīmi B1 un brīdina A1 par tēlošanu (vai piešķir tehnisko piezīmi, ja A1 iepriekš jau brīdināts par tēlošanu).